Ahad, 29 Januari 2017

Keadaan Cemas!

Assalamualaikum... Hai semua!! Tengah buat ape tuuuu? Hehehehe.. Sis tengah makan biskut batik ni..  nyummmmmm

Baiklah hari ni Sis nak kongsikan mengenai pengalaman ngeri Sis semalam.. NGERI?!?!? Maybe bagi setengah orang bende ni biasa TAPI bagi Sis ni bukan main2 ni...

Cerita dia begini, semalam Sis gerak nak balik KL dari kampung Sis dekat Negeri Sembilan... Ibu Sis yang bawak kereta tu.. Ayah Sis pulak naik motor..

Ayah Sis balik berasingan sebab motor tu motor baru jadi dia kene warm up dulu motor tu..

Back to the story, ayah Sis dah jauh nun ke depann...

Tengah duk syok sembang dalam kereta anak beranak .... tiba2.....

"Ishhh... kenapa lah air cond ni panas? Kita bukak tingkap lah ea.." ibu Sis cakap ni dekat Sis..

Sis pon oklah.. dahlah jalan jem sebab ada kemalangan dekat depan tu.. dahlah hari makin malam... dekat2 kul 10 malam jugaklah.. tapi kereta ya ampunnnnn!!! BANYAK!! Dengan hujan renyai2 lagi...

Ok Amani.... sabar, ini dugaan dari Allah... tenang... tarik nafas... hembus... haaaa... TAK TENANG JUGAK! HAHAHAHAH

Tiba2... *banyak nau nau tetiba* ada asap tau, jadi Sis fikir ada orang buat pembakaran terbuka... tak baik untuk budak2.. sebab Sis tengah pangku baby.. n ada sorang lagi adik sis kecik kat belakang tengah tidur with my other younger sisters.

Lepastu ibu Sis cam cakap dalam nada panik " EH... ASAP DARI KERETA NI LAH KAKLONG!! YA ALLAH... TEMPRETURE NAIK! HIGH TERUS NI... NAK BUAT APE NI? MACAM MANE NI? ADUHHH... EH, KAKLONG ANGKAT TANGAN BAGI SIGNAL KAT ORANG TEPI.. KITA NAK MASUK LALUAN KECEMASAN NI.. "

Sis pon buatlah macam yang ibu Sis suruh tu tapi sambil buat tu sambil cakap kat ibu Sis..

"Matikan jelah enjin tu.. bahaya nak potong 2 barisan ni.. dahlah jem."

"Ok2 ibu matikan enjin.. eh, kaklong break tak makan lah... kereta kita ni tengah gerak sendiri ni.. ibu dah matikan enjin.. macam mane ni? "

Alhamdulilah.. berhenti jugak kereta ni dekat laluan kecemasan.. betul2 atas rumput..

Then ibu Sis pon telefon ayah Sis.. ayah Sis pon otw patah balik..

By the time ayah Sis nak patah balik tu.. ade lah satu kereta ni datang... sorang pakcik melayu ni.. Alhamdulillah.. ORANG MALAYSIA MEMANG PRIHATIN... BAGUS TAU RAKYAT MALAYSIA NI..

Dengan baik hatinya dia tolonglah kami .. pakcik tu bagi kami air supaya letak dalam tangki tu .. pastu ayah Sis pon sampai.. diorang pon borak2 pasal kereta tu..

Alhamdulillah semuanya ok... fuhhhh..lega..

Dari pengalaman ni, Sis belajar bahawa walau ape pon jangan panik.. cuba bertenang dan cool.

Lagi satu, rakyat Malaysia ni ade jugak yang jenis nak tengok je... jadi menyebabkan perjalanan tu jadi slow.. tapi ada jugak yang bagus.. datang tolong..

So, kalau anda dalam situasi ni.. anda mahu buat apa?

~terima kasih sudi baca dan maaf kalau ada typo.. hehe.. type dekat hp memang begini.. tangan terlalu comel..hehehe