Langkau ke kandungan utama

Resepi Nasi Goreng

Assalamualaikum.

Hari ni Sis nak share mengenai resepi memasak nasi goreng..

Nasi goreng ape tu ? 

Nama dia 'nasi goreng mamaku tercintahh'

Kenape nama dia macam tu ? 

Sebab resepi ini adalah dari mama Sis tau! Tp taktahulah pulak mama dapat kat mane..

Ape bahan2nye?

- nasi putih
- 3 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang besar
- segenggam ikan bilis
-  1 sudu sos tiram
- kicap ( ikut selera )
- sebiji telur
- 2 sudu cili giling
- secubit garam
- sayur sawi
- lobak merah

Cara2 nak buat? 

Mula2 kita kene tumbuk dulu :
3 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
Segenggam ikan bilis

Dah habis tumbuk tu (guna batu lesung) @ blender *tp sis tk suke blender, rase dia kurg ummphh* letak tepi dulu ye..

Lepastu,  potong lah segala sayur tu..

Kemudian ambik kuali dan tuangkan minyak (pandai2 sukat, tak banyak & tak sikit) bukak api 😂 confirm semua dah tahu ni kan... lepastu tunggu sampai minyak betul2 panas...

Seterusnya, bila dah yakin seyakin yakinnya yg minyak dalam kuali tu dah panas.. boleh lah masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi...

hati2 ye sbb waktu ni minyak terpercik percik..

Lepas bahan yg ditumbuk td tu dh ade bau, masukkan sos tiram, kicap dan telur..

Kemudian gaulkan semua dan boleh masukkan lobak merah

Setelah itu, masukkan nasi putih dan gaul sehingga semua warna putih pada nasi bertukar menjadi warna gelap sikit (warna kicap n sos tiram)

Lepastu taburkan sayur sawi.. Sis masukkan sayur lambat supaya khasiat dia masih ade dan sayur tu segar bukannya layu..

Kemudian letakkan secubit garam secukup rase..

Gaul lagi sikit.... DAN SIAP!!

bolehlah kalau nk makan dengan keropok ke.. sedap gak tuuuu...

Oh lupe nak bgtahu, ini hidangan untuk 4 org tau!

Kuantiti nasi tu dalam 1/2 cawan

~selamat mencuba ☺

Catatan popular daripada blog ini

Review buku "Cerita & Cinta" Irine Nadia

ASSALAMUALAIKUM..

Berapa hari dah Sis tak jenguk blog Sis ni..hehehe..

Ok, terus kepada point kita hari ini.. Hari ni Sis nak kongsi tentang sebuah buku yang memberi inspirasi kepada Sis.. Iaitu buku "CERITA DAN CINTA" yang merupakan sebuah coretan oleh Irine Nadia..

Gambar buku ni ade kat instagram Sis..

Korang kenal tak Irene Nadia ni siapa? Irine Nadia ni merupakan seorang blogger dan telah berkahwin pada usia yang muda.. Dia juga telah mempunyai 3 orang anak..

Inspirasi ape?

Untuk yang dah pernah baca mesti kata " eh inspirasi nak kahwin muda ke? " 

BUKAN LAH!!!

Inspirasi untuk Sis pergi kearah kebaikan sebab dalam buku ni, Kak Irine menceritakan bagaimana susahnya dia nak cari duit untuk tampung pembelajaran dia dekat MSU tanpa ditolong oleh ibu bapa..

Lepastu, bagaimana dia buka sebuah butik yang bernama "Fiska" sempena nama anak sulungnya yang pertama iaitu " Fiska Medina "

Yang paling Sis kagum dengan Kak Irine ni, dia seorang yang kuat s…

Jamuan Akhir Tahun Pengawas 2016

Assalamualaikum semua!! haaa... jawab2, jangan tak jawab...berdosa!

How are you today? Sis, hari ni happy sbb cuti nak2 exam untuk subjek teras dah settle.. Alhamdulillah..

Jadi untuk entry kali ni Sis nak share dekat awak yang sedang baca ni tentang JAMUAN AKHIR TAHUN PENGAWAS 2016... ya.. berikan tepukan gemuruhhhh!!!😂

Best sangat ke Jamuan tu? Penting ke? 

Haippp... of course lah penting uollsss... tiap2 tahun LEMBAGA PENGAWAS SEKOLAH akan mengadakan jamuan ni.. Jamuan ni bertujuan untuk menghargai jasa pengawas sekolah terhadap sekolah.. haaaa gitewww..

Dan for sure lah yg jamuan ni mmg DA BOOM sbb ape? Sbb kita dapat berkumpul ramai2 antara guru2 pengawas dan pengawas2 sekolah yg terdiri drpd form 1 hinnga form 5.. bukan itu sahaja.. alumni pon *senior yg dh tamat skolah* turut serta dalm jamuan nihhh WAHHH!!! Sis rase jamuan ni lagi meletop dari anugerah meletop (angkat tangan... angkat tangan.. )

Spesial nye jamuan ni sbb ianya diuruskan oleh pengawas sendiri.. ianya bagi melat…

Segment : Jom Blogwalking Bersama Ayu Insyirah

ASSALAMUALAIKUM!!

Wow harini kiranya berentry entry Sis update, jarang berlaku nihh.. dari tajuk mesti korang dah agak kan ape dia yg Sis nak kongsi kali ni..
Ya, tepat sekali... ianya mengenai ......
Lahaiiiii... senang je syarat2 dia.. cuba main2 tekan banner kat atas tu tengok ape ade...

kali ni Sis nak tag siape ek ?

Aisyah Nyais
Akhalilah

JOM2 SERTAI SEKARANG!