Isnin, 14 November 2016

Mengimbau kenangan zaman sekolah rendah 2.0

Assalamualaikum dan selamat pagi ☺

"Merenung ke luar jendela.. melihat kebesarannya.. mensyukuri segala nikmat.. yang di kurniakan di dunia.."

~ Adamu by Najwa Latif

Alhamdulillah hari ini Sis akan sambung semula cerita mengenai zaman sekolah rendah Sis yang kalau setahun cerita pon memang tak habis ! *ye ye je*

Hari ni Sis nak share time Sis darjah 5.. Siapa2 yang baca entry ni yang pernah satu sekolah dengan Sis diaorang mungkin ingat-ingat lupa kot pasal peristiwa ini..

Cerita dia macam ni....


Pada zaman dahulu *dahulu lah sangat* , alah... susah ah cerita macam dalam buku ni.. hehehe

Ok2.. macam ni.. Waktu Sis darjah 5 , Cikgu subjek sains Sis suruh buat satu uji kaji ni yang melibatkan topik mikroorganisma..

Jadi kitaorang pon kene guna roti sebab kalau roti tu dah basi, of course akan keluar kulat kan.. and jangan ade yang tak tahu pulak kulat tu mikroorganisma ye! Hehehe

Jadi langkah-langkah nak buat nye ialah

Ambil sekeping roti dan renjis2 kan air kat atas roti tu. Kemudian letak kan roti tersebut di dalam plastik lut sinar... tunggu lah about satu minggu macam tu then tengok ape jadi kat roti tu..

Jawapanya : roti tu akan ditumbuhi dengan tompokan hitam (kulat) ..

Ok, dapat tak? Kalau tak dapat ade Sis kisah? HAHAHA

Sebenarnya uji kaji ni telah dilakukan pada awal tahun.. lepastu tak ingat lah ade apa kat kelas Sis sampai semua pelajar kene keluar kan semua buku dari dalam beg dan pastikan beg mereka kosong.. tapi serius Sis tak ingat sebab ape.. waktu ni dah nk akhir2 tahun..

Lepas tu cube korang teka ape terjadi? Tak dapat teka? Meh Sis bagitahu..

Adelah sorang classmate Sis, waktu si classmate ni keluar2 kan barang dia terus bau busuk satu kelas.. RUPA RUPANYA DIA MASIH SIMPAN LAGI ROTI TU SAMPAI DAH HIJAU WARNA ROTI TU!! EWWWWW..

Nak2 waktu tu pon waktu sains.. cikgu Sis pon terkejut dia simpan lagi roti.. sayang agaknya? HAHAHAHA

tu je nak share ngan korang,

Jadi persoalannya.. siapa classmate Sis yang bertuah tu? Yang penting, dia lelaki hehehe..

BYE..

TERIMA KASIH SUDI BACA KISAH BUDAK SEKOLAH RENDAH NI! 😘